Hoogveen ontginning Estland

Van hoogveen naar potgrond.

Soms moet je eerst iets zien voordat de ernst ervan echt doordringt. In Estland had ik zo’n ervaring. Nadat ik de eerste dagen in uitgestrekte hoogvenen de oergrutto heb gefilmd, heb ik de laatste dag ook de bedreiging ervan in beeld gebracht…

Ik vond het schokkend!

Twee veengebieden heb ik bezocht, die in z’n geheel opgeruimd worden. Het veenpakket van 4-5 meter diep wordt daar helemaal afgegraven. Grote bulten turfmolm liggen klaar en worden met vrachtwagens afgevoerd. Waar gaat dit naartoe?

Deze turfmolm wordt verwerkt in potgrond hier in Nederland en andere Westerse landen. Ik vind het onbegrijpelijk dat in 2020, in een EU land, zulke bijzondere ecosystemen nog compleet vernietigd worden. Ecosystemen die er duizenden jaren over doen om tot een mooi zelfregulerend systeem te komen en die grote hoeveelheden CO2 hebben vastgelegd. Door de ontginning komt in 1 klap weer een gigantische hoeveelheid CO2 vrij. 

Gister stond ik met een biologische pot Basilicum in mijn handen bij de Albert Heijn. Genoeg om 1 heerlijke maaltijd verse pesto van te maken. De footprint die ik met deze ene maaltijd achter laat is dus gigantisch. Het plantje groeit op turf-potgrond, waarvoor een duizenden jaren oud, heel bijzonder ecosysteem compleet weggevaagd is…!!

Er is in Nederland geen potgrond te krijgen zonder turf. In dat opzicht hebben de Engelsen het beter gedaan. Daar werden Ierse venen verwerkt tot potgrond, maar sinds dit jaar mag de potgrond daar geen turf meer bevatten. Als we verontwaardigd zijn over hoe Brazilië het Amazone regenwoud vernietigt dan is het hier ook hoog tijd voor een Nederlandse of EU maatregel om turf in potgrond accuut te verbieden. 

Quick-win voor het klimaat ook..!   

Hoogveen ontginning potgrond

Deel dit bericht

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuws en projecten waaraan we werken zoals het project in Frans Guyana? Schrijf je hier dan in voor onze nieuwsbrief.

Scroll naar boven