Het succes van de IJslandse grutto.

Voor de film GRUTTO! heb ik eind juni gefilmd in IJsland. Wat een geweldige trip! In de film brengen we de hele trekroute  van ‘onze’ Grutto, van Afrika via Spanje/Portugal naar Nederland in beeld, maar we vertellen ook het verhaal van de IJslandse grutto. De IJslandse grutto is een ondersoort, die alleen op IJsland voor komt en deels dezelfde trekroute heeft. Persoonlijk vind ik hem ook iets mooier…donkerder, meer rossig. Op IJsland gaat het goed met de grutto en nemen ze in aantallen toe. Dat heb ik met eigen ogen kunnen zien.

Als je daar door het agrarisch gebied rijdt, is het in 1 klap duidelijk waardoor die toename komt: het is een lappendeken van droge en natte delen land, eindeloze lege landschappen, geen gebouwen en geen bomen te bekennen. Verreweg het grootste deel is extensief grasland met een paar schapen of paarden erin. Op enkele plekken wordt intensiever geboerd en in juni al gemaaid, maar het is niet te vergelijken met ons Nederlandse landschap.

In de natuurlijke plas-dras plekken broeden de wilde zwanen, watersnippen en tureluurs. De grutto’s zaten net als hier vaak in een soort kolonies bij elkaar. We zagen geen kieviten, maar het wemelde van de regenwulpen. Een grutto-paartje wat we volgden toen de eieren uitkwamen, zat in een extensief grasland van een boer met paarden. Ik vroeg wat het beheer was in dat stuk. “Er wordt eens in de 3 jaar gemaaid”, zei hij..! Dat kan dus ook.. Hij had gewoon niet zoveel hooi nodig. En uitbreiden wilde hij ook niet. Tja, dan snap je ineens waarom het daar wel lukt en hier niet…


Ik filmde in IJsland in opdracht van Ruben Smit Productions, samen met Lars Soerink . GRUTTO! (Ruben Smit Productions) komt juli 2022 in de bioscoop en in 2023 in 3 delen op televisie.

Deel dit bericht

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuws en projecten waaraan we werken zoals het project in Frans Guyana? Schrijf je hier dan in voor onze nieuwsbrief.

Scroll naar boven