Leegte bouwen

Voor een foto-opdracht was ik in Kerkrade.
Een gebied waar de bevolking niet groeit, maar krimpt.
Klinkt goed in een land waar iedere vierkante meter al een bestemming heeft. Maar het levert ook problemen op. De mensen die achter blijven zijn de ouderen, de jonkies trekken weg.
De stad moet daar iets mee. Normaal tekenen de landschapsarchitecten de groene ruimte om een stad vol. Maar nu moeten ze compleet anders denken. Welke wijk gaat weg en wat voor groen gaat het worden? Bos, gras, landbouw?

De opdracht die ik heb is ‘leegte bouwen’ in beeld te brengen. Lastig, want hoe laat je zien dat het groen gemaakt is, in plaats van vrij gehouden.

Van de vele plekken die we bezoeken vond ik dit de meest fotogenieke. De kerk is veranderd in een ruïne. Ik denk dat de kerk nog geen 50 jaar oud was. Waarschijnlijk gebouwd van het geld van de gelovigen. In dit geval de mijnwerkers. Maar de mijnen zijn dicht. En deze kerk nu ook. En straks zal op deze plek een nieuw bejaardentehuis z’n deuren openen.

Maar de opdrachtgever koos uiteindelijk voor het beeld van de straat die er niet meer is. Alleen het naambordje herinnert aan een flat die hier een maand geleden nog stond.

Deel dit bericht

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuws en projecten waaraan we werken zoals het project in Frans Guyana? Schrijf je hier dan in voor onze nieuwsbrief.

Scroll naar boven