In het regenwoud

Tijdens mijn reis in Brazilie, logeerden we steeds bij de lokale gemeenschappen die wonen op de oevers van de Rio Aripuana. Het zijn nazaten van de rubbertappers die hier in de jaren 50-70 neerstreken. Caboclo’s worden ze genoemd. Ze wonen op de terra preta’s van de indianen. Dit zijn de vruchtbare bodems die de indianen ooit maakten. Het is een dikke laag vruchtbare zwarte aarde. Over hoe de indianen deze zwarte aarde maakten ben ik een documentaire aan het maken.
 
De indianen zijn verdreven en de rubbertappers hebben hier een bestaan opgebouwd. Ze leven grotendeels in evenwicht met het regenwoud, halen er uit wat ze nodig hebben voor eigen gebruik. En soms wat meer om te verkopen, zoals de paranoten of vis.
 
Ik had de mogelijkheid om natuurlijke portretten te maken van de caboclo’s en hun soms bijzondere ambachten.
 
– Joao – 63 jaar
20 kinderen, woont alleen op een terra preta langs de Rio Aripuana.
Jager, boer, diamantzoeker, goudzoeker, jaguarhunter in de jaren 70.
 

-Brandon – 72 jaar
25 kinderen, woont alleen langs de weg naar Novo Aripunas.
Verbouwd maniok op een stuk land waar hij een stukje regenwoud voor heeft moeten kappen.
Verzameld paranoten in het regenwoud.
 

-Antonio-
Woont met vrouw en kinderen in Novo Olinda.
Verbouwd maniok op de terra preta. Jaagt op zeekoeien hij op zeekoeien en schildpadden en vangt er zo’n 3 zeekoeien per jaar. Iedere zeekoe levert 40 liter olie waar ze het eten in bakken.
 
-Damien-
Woont samen met vrouw en 3 kinderen in Novo Olinda. Was rubbertapper en ook copaibeira. Hij verzamelde kopal olie uit de kopalboom. Deze boom die op enkele plekken voorkomt in het regenwoud heeft een net van aderen met olie in z’n stam zitten. De olie-tappers lopen eens per jaar hun ronde door het woud en tappen de olie af. Als de juiste ader gevonden wordt stroomt de boom leeg en dat levert zo’n 10 liter olie op. De boom gaat hier niet dood aan. De olie heeft een medicinale werking tegen darmontsteking.
 
 
 
 
 
 

Deel dit bericht

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuws en projecten waaraan we werken zoals het project in Frans Guyana? Schrijf je hier dan in voor onze nieuwsbrief.

Scroll naar boven