Grutto in nood

grutto_ochtend - Photoshop still

Echt nieuws is het natuurlijk niet meer. Het gaat slecht met de weidevogels in ons land. Ieder jaar neemt de populatie grutto’s, kieviten, tureluurs en andere vogels met een paar procent af. Grote delen van het agrarisch landschap zijn stil geworden in het voorjaar.

grutto en kraanvogel - Photoshop still

 

A.s. dinsdag 17 februari heeft Vroege Vogels een thema-uitzending over de Grutto. Weidevogelbeschermers en onderzoekers doen vanalles om het tij te keren voor deze prachtige vogel. Ik ben meegegaan naar Spanje en Portugal om opnames te maken van overwinterende grutto’s.

grutto_close - Photoshop still gruttoDuikvlucht - Photoshop still

 

Indrukwekkend om daar duizenden grutto’s te zien, bij elkaar op 1 rijstveld. Dit is een groot deel van de populatie bij elkaar. Zo kwetsbaar als je hoort dat op deze stopover in Portugal eigenlijk een vliegveld had gelegen als de crisis daar niet was uitgebroken. Zo treurig als je hoort dat er nauwelijks jonge dieren tussen zitten.

gruttoZonsondergang - Photoshop stillgrutto_slaapplaats - Photoshop still

 

Maar ik ben ook een optimist en het gaf me hoop om nog zo enorm veel grutto’s te zien!

Over 2 weken zullen de eerste grutto’s weer in Nederland aankomen. Laten we hopen dat 2015 wel een goed broedjaar wordt….

 

As dinsdag 19.20 NPO2 Vroege Vogels.

(De beelden zijn stills uit het filmmateriaal wat ik heb geschoten)

 

Deel dit bericht

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuws en projecten waaraan we werken zoals het project in Frans Guyana? Schrijf je hier dan in voor onze nieuwsbrief.

Scroll naar boven