Grutto! De vlucht van een iconische weidevogel

Grutto! bij de opening van het academisch jaar Wageningen University & Research.

Wageningen University & Research viert elk jaar de officiële opening van het academisch jaar. Aan mij de eer om bij deze viering het verhaal van de grutto te vertellen en de eerste beelden uit de nieuwste documentaire te laten zien.

Grutto! De vluchtroute van een iconische weidevogel” is een nieuwe documentaire van Ruben Smit Productions en bij de opening laat ik zien waar en hoe de Grutto leeft in Estland, in Nederland en in Senegal. Uit onderzoek en ook uit de filmbeelden blijkt dat de grutto het niet makkelijk heeft. De aantallen broedparen dalen al vele jaren op rij en 2020 was ook weer een bijzonder slecht jaar. Dat is voor ons als filmmakers een belangrijke reden om in een documentaire te laten zien hoe bijzonder deze vogel is; zijn schoonheid, om de strijd die hij levert en hoe hij zich heeft aangepast aan allerlei landbouwsystemen. 

In de beelden laten we zien hoe zowel in Nederland, als in de landen op de trek de grutto een magistraal aanpassingsvermogen blijkt te hebben. Van de rijstteelt in de mangroves van Afrika, de veengronden in Estland en de Nederlandse bloemrijke graslanden. Toch vragen nu de veranderende landbouwsystemen en klimaatverandering het uiterste van deze opportunistische vogel en zien we Nederlandse boeren die zich extra inspannen om de grutto te helpen. De vraag die nu rest is of die hulp voldoende is en welke hulp de grutto precies nodig heeft…

Ben je benieuwd naar de eerste beelden, dan kun je online meekijken naar deze presentatie. Gebruik deze link om je in te schrijven, zodat de WUR je een paar dagen voor aanvang de inloggegevens kan sturen.

Bekijk hier de trailer van “Grutto! De vluchtroute van een iconische weidevogel”

Deel dit bericht

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuws en projecten waaraan we werken zoals het project in Frans Guyana? Schrijf je hier dan in voor onze nieuwsbrief.