‘Red Amazon’


Ik ben net terug van een enerverende trip in de Amazone.

Dit keer om de documentaire ‘Red Amazon’ op te nemen. Een documentaire waarin ik de genocide op de oorspronkelijke bewoners van het regenwoud, de indianen, in beeld breng. Moordpartijen op de indianen spelen zich al eeuwen af in de Amazone, en het meest schokkend vind ik dat dit ook nu nog plaats vindt.

(zie bv deze NOS journaal uitzending, vanaf 11.08 min )


Voor de documentaire heb ik een portret gemaakt van Joao, een man die in het verleden ook mee heeft gedaan aan dit soort lugubere expedities op zoek naar indianenstammen met maar 1 doel; geen overlevenden…!

Ik heb er 4 weken voor uitgetrokken en dat was niets teveel, want alle plannen en afspraken veranderen in de Amazone. Ten opzichte van de trailer is de reis naar de Cinta Larga indianen afgelast. Vooral vanwege de veiligheid. De staten Mato Grosso en Rondonia (zuidkant van het Amazonebekken) zijn niet de beste plekken om nu dit soort documentaires te gaan filmen. Er heerst in Brazilië, maar zeker in de Amazone, een grote antipathie tegen milieubeschermers. Ook dat hebben we aan den lijve ondervonden..!


Het team bestond uit Marc Van Roosmalen en Simone de Hek. Een maand lang hebben we intensief samengewerkt en samen geleefd onder soms bizarre omstandigheden.

Ook technisch was het een grote uitdaging. Ik heb alles met 2 camera’s (5dmII) gefilmd en het geluid los opgenomen. Overdag was het echt gillend heet, dus dan konden we niets doen. Niemand wilde ook iets doen, behalve eten en in de hangmat liggen. ‘s Ochtends en ‘s avonds zijn de momenten om te filmen. Het meest lastig vond ik de luchtvochtigheid. Ik heb zoveel mogelijk in de schaduw van het bos geprobeerd te werken. Maar zodra de zon even op m’n apparatuur begon te schijnen, besloeg de lens van binnen en van buiten.
We hebben uiteindelijk een mooi portret van Joao kunnen maken. Hij heeft een zeer bewogen leven achter de rug, maar maakt nog een hele vitale indruk ondanks zijn bijna 65 jaar. Het blijft wel een bizarre gedachte dat ik 4 weken lang met een seriemoordenaar op stap ben geweest, terwijl het de meest aardige en betrouwbare Braziliaan is die ik ben tegengekomen….


In de volgende blogs anekdotes over het regenwoud, tropische stormen en een bootongeluk..Deel dit bericht

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuws en projecten waaraan we werken zoals het project in Frans Guyana? Schrijf je hier dan in voor onze nieuwsbrief.

Scroll naar boven