HOOILAND. PAREL IN HET BINNENVELD

Greendocs i.s.m. Luc Enting Films 2023

Hooiland is de nieuwste natuurdocumentaire van Greendocs in samenwerking met Luc Enting en Harald van de Sanden en gaat over natuurontwikkeling in de binnenveldse hooilanden.  Het Binnenveld is een landbouwgebied tussen Wageningen, Ede, Veenendaal en Rhenen waarvan grote delen sinds 2018 opnieuw zijn ingericht als natuurgebied. Het gebied was door haar bijzondere ligging ooit het meest bloem- en vlinderrijke gebied van Nederland, maar door de modernisering van de landbouw veranderde de weilanden in grote eenvormige grasvlakten met weinig biodiversiteit.

Door de bijzondere samenwerking van boeren, burgers, Staatsbosbeheer en overheden is een plan ontstaan voor het terugbrengen van de bijzondere oorspronkelijke hooilanden. In de periode 2018-2022 is de voedselrijke toplaag van de weilanden afgegraven en is een deel van de oorspronkelijke Kromme Eem hersteld. Zo is er een aangesloten natuurgebied ontstaan van ca. 530 ha. De natuur krijgt nu de kans om opnieuw te beginnen. De film laat de ontwikkeling van de laatste 5 jaar zien met de soorten die hier (terug)gekomen zijn. Het is het hoopvolle verhaal van een bijzondere samenwerking tussen boeren, burgers staatsbosbeheer en overheden. Het kan wel!

 

Video afspelen

De film is vanaf 19 november 2023 in het Heerenstraattheater in Wageningen te zien en wordt 9 januari 2024 om 20:30 uur uitgezonden op NPO2 bij BNNVARA.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuws en projecten waaraan we werken zoals het project in Frans Guyana? Schrijf je hier dan in voor onze nieuwsbrief.

Scroll naar boven