GRUTTO!

Ruben Smit productions 2022

GRUTTO! De reis van onze nationale vogel.

 

De grutto is de vogel des Vaderlands, een oer-Hollandse weidevogel die symbool staat voor een landbouwsysteem met hoge biodiversiteit. De aantallen grutto’s veranderden de laatste jaren in rap tempo. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is de populatie grutto’s met meer dan 70% afgenomen. Nederland is voor de broedvogelpopulatie van de grutto’s zeer belangrijk; het overgrote deel broedt in Nederland. Grutto! is de nieuwste productie van Ruben Smit Productions en is op 7 juli 2022 in première gegaan.

Het verhaal van de afname van de grutto is het verhaal van de verandering van het landbouwsysteem; en niet alleen in Nederland. De hoofdoorzaak van afname ligt in Nederland, maar heeft grote gevolgen voor de gehele trekroute van de grutto; van Senegal en Mauritanië tot in Portugal en in Finland en Estland. De grutto is op de vlucht geslagen; de marges om te kunnen overleven worden steeds kleiner. Deze documentaire gaat over de strijd die een grutto moet voeren om te kunnen overleven in een wereld van mensen.

Video afspelen

Melchert filmt en regisseert voor deze documentaire  samen met het team van Ruben Smit Productions. Hij filmde op de route van de Grutto: in Senegal, Portugal, Spanje, IJsland, Estland en natuurlijk in Nederland. Op 7 juli 2022 gaat de film in premiere in Ede. In 2023 volgt een 3-delige TV-serie voor NPO1.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuws en projecten waaraan we werken zoals het project in Frans Guyana? Schrijf je hier dan in voor onze nieuwsbrief.

Scroll naar boven